Knyga apie draugystę, gimusią sunkiais priespaudos metais

kozlovas_ivanasIvanas Andrejevičius Kozlovas (1888—1957) — tary­binis rusų rašytojas, lenininės revoliucionierių kartos atstovas, įžymus bolševikų pogrindžio veikėjas. Bene vertingiausia I. Kozlovo literatūrinio palikimo dalis yra jo atsiminimai, vaizduojantieji įvairius jo pogrindinės revoliucinės veiklos laikotarpius.

Dalis šių atsiminimų lietuvių skaitytojui jau yra žino­ma. Retas mūsų nėra skaitęs I. Kozlovo knygos „Krymo pogrindyje“, kurioje aprašomas paskutinysis I. Kozlovo pogrindinės veiklos laikotarpis — nelegalus darbas vo­kiečių fašistų okupuotame Kryme Didžiojo Tėvynės karo metais; tada I. Kozlovas ėjo 64 metus ir buvo beveik vi­siškai aklas.

Šiais metais lietuvių kalba pasirodė antroji I. Kozlo­vo atsiminimų knyga „Gyvenimas — kova“. Si knyga supažindina mus su I. Kozlovo jaunyste ir pirmaisiais re­voliucinės kovos metais. Knyga parodo kaimo varguolio sūnaus kelią į sąmoningo ir kovojančio proletariato, į jo lenininės partijos eiles, ryškiai atkuria neužmirštamus 1905 metų revoliucijos kovų vaizdus Pamaskvio rajone.

1905 m. revoliucija — šis pirmasis carizmo šturmas — pasibaigė skaudžiu revoliucijos didvyrių pralaimėjimu ir laikina reakcijos jėgų pergale. Atėjo sunkūs Stolypino reakcijos metai, kuriuos I. Kozlovui teko praleisti Vladi­miro kalėjime.

„Katorga“ — trečioji I. Kozlovo atsiminimų knyga — yra jaudinantis pasakojimas apie tuos metus, kuriuos ra­šytojas praleido viename sunkiausių to meto carinės Ru­sijos kalėjimų — Vladimiro katorgos centrale.

Vladimiro katorgoje I. Kozlovui teko sėdėti 1911 — 1913 m. kartu su M. Frunze, V. Kapsuku ir kitais įžymiais 1905 m. revoliucijos veikėjais. Vladimire užsimezgė neiš­ardoma dviejų proletarinių revoliucionierių — ruso 1. Koz­lovo ir lietuvio V. Kapsuko -— draugystė, trukusi visą amžių.

V. Kapsukas buvo antrasis lietuvis revoliucionierius, su kuriuo teko susidurti „Katorgos“ autoriui. Dar 1905 m. I. Kozlovas užmezgė pažinti su įžymiu to meto Kolomnos bolševikų veikėju lietuviu B. Starkevičiumi. Knygo­je „Gyvenimas — kova“ I. Kozlovas pateikia nemaža žinių apie šį, mums iki šiol beveik nežinomą lietuvį bolševiką.

„Katorga“ — savotiška knyga kitų I. Kozlovo me­muarinių kūrinių tarpe. Joje I. Kozlovas pasakoja ne tiek apie save ir kitus rusų revoliucionierius, kiek apie V. Kap­suką ir jo tėviškę Lietuvą, kurią tuo metu I. Kozlovas pažino, galima sakyti, tik iš V. Kapsuko (gal iš dalies ir B. Starkevičiaus) pasakojimų. Todėl „Katorgą“ galima drąsiai vadinti I. Kozlovo atsiminimais apie jaunąjį (iki 1913 m.) V. Kapsuką.

I. Kozlovo „Katorga“ padeda mums giliau ir pilniau pažinti tą V. Kapsuką, kuris pradėjo formuotis dar 1905 metų revoliucijos išvakarėse — bebaimį revoliucio­nierių, pasišventusį kovotoją dėl kilnių socializmo idealų, dėl šviesesnės lietuvių ir kitų Rusijos tautų ateities.

*    *    *

V. Kapsuko (1880—1935) visuomeninės veiklos pra­džia siekia Marijampolės gimnazijos laikus (V. Kapsu­kas nutraukė mokslą Marijampolės gimnazijoje 1897 m., turėdamas 17 metų amžiaus). Tačiau Marijampolės gim­nazijoje V. Kapsuko visuomeninė veikla neišėjo iš taikaus kultūrinio darbo ribų. V. Kapsukas tuo metu dar nebuvo supratęs lietuvių buržuazinės ideologijos žalos ir daug kur siejo kovą dėl laimingesnės lietuvių tautos ateities su apgaulingais buržuazijos ideologų propaguojamais idea­lais.

Tuo paaiškinamas toks jo gyvenimo faktas, kaip akty­vus bendradarbiavimas lietuvių liberalų spaudoje („Var­pe“, „Ūkininke“ ir kt.).

Tiesa, V. Kapsukas, matyti, niekada nebuvo socialistų priešas, priešingai, dar Marijampolėje, nekalbant jau apie Mintaujos laikus (1898—1901), jis godžiai skaitė visą ne­legalią revoliucinę socialistinę literatūrą, kai tik ji pakliū­davo jam į rankas. Net pirmaisiais savo visuomeninės veiklos metais jis jautė tam tikras simpatijas socialis­tams: juk socialistai buvo tie žmonės, kurie kovojo dėl pagrindinių Lietuvos liaudies reikalų — jie buvo nesutai­komi caro valdžios ir bet kurios socialinės ir nacionalinės priespaudos priešai, jie smerkė imperialistinius karus, ku­rių sunkią naštą tuo metu stipriai jautė Lietuvos liaudis (daugelis lietuvių, tarnavusių carinės armijos daliniuose, 1900 m. buvo nusiųsta į Kiniją sukilusios liaudies malšin­ti, dėl išaugusių išlaidų karo reikalams smarkiai pasun­kėjo Lietuvos darbininkų ir valstiečių gyvenimas). Netie­siogine revoliucinio ir socialistinio judėjimo Įtaka V. Kap­sukui paaiškinami gana ryškūs demokratiniai jaunojo V. Kapsuko pasaulėžiūros bruožai,

Tikrasis perversmas V. Kapsuko pažiūrose prasideda 1902—1903 m., kada V. Kapsukas išvyksta mokytis j Šveicariją (Berno universitetą). Čia jis aiškiai pajunta rusų revoliucinio judėjimo galią, viešai susitinka su rusų revoliucionieriais, nekliudomai ir reguliariai skaito jų spaudą. V. Kapsukas ima suprasti, jog nėra kito lietuvių tautos socialinio ir nacionalinio išsivadavimo kelio, kaip vieningas revoliucinės įvairių Rusijos tautų kovos prieš carinę priespaudą kelias. Jis bando kelti šios vieningos kovos reikalą varpininkų spaudoje, mėgina „Ūkininką“ paversti „socialistiniu laikraščiu“. Tačiau jo pastangos susiduria su atkakliu varpininkų vadovybės pasipriešini­mu: varpininkai, kaip liberaliosios lietuvių buržuazijos reikalų gynėjai, svajojo ne apie revoliucinę kovą prieš carizmą, o apie patogius sandėrius ir šiltą prieglobstį po carizmo sparneliu. Tada, 1902 metais, V. Kapsukas pasitraukia iš buržuazinės lietuvių demokratų varpininkų partijos ir ieško kelių įsijungti į socialistinį judėjimą.

Surasti šiuos kelius nebuvo taip lengva. Revoliucinis ir socialistinis judėjimas Lietuvoje jau buvo nuėjęs tam tikrą kelią ir turėjo gana turtingas tradicijas. Šio kelio linkmė buvo ta pati, kaip ir Rusijoje: jis vedė į bolševiz­mo kaip politinės srovės, kaip naujo tipo darbininkų klasės partijos susiformavimą. Tačiau pats judėjimo tempas buvo kiek lėtesnis negu Rusijoje. Čia buvo savos istori­nės priežastys (lėtesnis stambiosios pramonės ir pramo­ninio proletariato augimas, agrarinis krašto ekonomikos pobūdis, darbininkų klasės įvairiatautiškumas, nacionali­nė priespauda, kurią vykdė carizmas, ir kt.). Dėl šių isto­rinių priežasčių Lietuvoje iki Lietuvos Komunistų parti­jos susikūrimo nebuvo bolševikinių organizacijų ir socia­listiniam judėjimui iki Spalio socialistinės revoliucijos didesnę įtaką negu Rusijoje turėjo oportunistiniai, smul­kiaburžuaziniai elementai, darę pastangas nuvesti Lietu­vos darbininkų klasę klaidingu buržuazinio nacionalizmo ir reformizmo šunkeliu.

XX amžiaus pradžioje Lietuvos teritorijoje pradėjo kurtis RSDDP organizacijos, kurios vaidino žymų vaid­menį tuometinėje revoliucinėje Lietuvos proletariato ko­voje, nes jose buvo nemaža bolševikinės srovės šalinin­kų. Tačiau RSDDP organizacijose tuo metu buvo susi­telkusi tik dalis Lietuvos sąmoningojo proletariato; šios organizacijos ne visada stovėjo tvirtose leninizmo pozicijose, nebuvo ryškiai atsiribojusios nuo menševikų, turėjo silpnus ryšius su kaimu. Lietuvoje veikė taip pat Lenkijos karalystės ir Lietuvos socialdemokratijos organi­zacijos (LK ir LSD). LK ir LSD stovėjo internacionaliz­mo ir klasių kovos pozicijose ir įsijungė į RSDDP eiles. Tačiau ši partija nebuvo nuoseklaus revoliucinio marksiz­mo partija ir darė rimtų liuksemburginio pobūdžio klai­dų, ypač agrariniu ir nacionaliniu klausimų, o tai trukdė jai išplėsti savo įtaką Lietuvos liaudies masėse.

Iš kitų Lietuvoje veikusių socialdemokratinių partijų pažymėtinos: Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), Bundas ir Lenkų socialistų partija (PPS). Šiose organizacijose daugeliu atvejų vadovaujantį vaidmenį vaidino smulkiaburžuaziniai, nacionalistiniai ir oportunistiniai elementai. Tačiau greta jų minėtose partijose buvo ir žmonių, suvaidinusių įžymų vaidmenį revoliuciniame Lie­tuvos darbininkų judėjime ir anksčiau ar vėliau atėjusių į komunistų partijos eiles, aktyviai dalyvavusių Lietuvos Komunistų partijos kūrimo ir jos stiprinimo darbe.

Garbingą vietą šių žmonių tarpe užima V. Kapsukas.

V. Kapsuko socialistinės veiklos pradžia glaudžiai surišta su Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP), įsi­kūrusia 1896 m. LSDP nuo pat jos įsikūrimo buvo nevienalytė organizacija. Salia nacionalistinių, oportunis- tinių veikėjų, ilgą laiką vadovavusių partijai, joje buvo ir tokių žmonių, kurie ryžtingai kovojo prieš buržuazinę ideologiją, prieš nacionalizmą ir oportunizmą. Tarp šių žmonių įžymiausias buvo F. Dzeržinskis, pradėjęs savo politinę veiklą Vilniuje ir Kaune LSDP eilėse. F. Dzeržins­kis griežtai kritikavo oportunistinę LSDP vadovybę už tai, kad 1898 m., kada jis sėdėjo kalėjime, LSDP nedalyvavo Rusijos socialdemokratų partijos (RSDDP) pir­majame suvažiavime. Išėjęs iš kalėjimo ir protestuoda­mas prieš oportunistinę LSDP vadovų politinę liniją, jis pasitraukė iš LSDP ir pasireiškė kaip vienas įžymiausių internacionalistinės Lenkijos karalystės ir Lietuvos so­cialdemokratijos, o vėliau bolševikų partijos veikėjų.

Oportunistinę nacionalistinę dešiniųjų LSDP vadovų politiką kritikavo ir tais pačiais metais (1896) įsikūrusi Lietuvos darbininkų Sąjunga (LDS), kurioje susibūrė revoliuciniai socialdemokratai, siekę sukurti darbininkų partiją proletarinio internacionalizmo pagrindais, rėmę visos Rusijos proletariato vienybės idėją. Tačiau LDS vadovai nesuprato darbininkų klasės sąjungos su vals­tiečiais svarbos revoliucinėje išsivadavimo kovoje, neigė nacionalinio klausimo reikšmę darbininkų judėjime. LDS netrukus įsiliejo į LK ir LSDP eiles.

V. Kapsukas užmezgė ryšį su LSDP tuo metu, kada joje vyravo žmonės, kartkartėmis kritikavę varpininkus, tačiau iš esmės nenutraukę visų ryšių su jais ir nestovė­ję principinėse klasių kovos pozicijose. Kaip smulkiosios buržuazijos ideologai, jie stengėsi užkrėsti darbininkų judėjimą nacionalizmo dvasia, buržuazijai naudingos tautinės klasių vienybės dvasia, sėjo nepasitikėjimą Ru­sijos revoliuciniu judėjimu, Rusijos darbininkų klase.

Prasidėjus 1905 m. revoliucijai, kada visa Rusijos liaudis sukilo į ginkluotą kovą prieš carizmą, dvarininkus ir kapitalistus, kada Lietuvoje V. Kapsukas taip pat ruo­šė ginkluotą sukilimą, LSDP organas „Darbininkų bal­sas“ pasisakė prieš ginkluotą sukilimą, prieš dvarų užėmi­mą ir siūlė valstiečiams susilaikyti nuo kovos prieš dva­rininkus, kol būsiąs sušauktas Vilniaus seimas.

„Girdėtis dar apie vieną kelią, sodiečių vartojamą pa­lengvinimui savo būvio,— rašė A. Janulaičio redaguoja­mas „Darbininkų balsas“.— Tariasi patys užimti dvarus, užpulti ant ponų ir jų žemę užvaldyti, bet tas nieko negel­bės. .. Reikia vengti tokių būdų kovos, kurie neduoda naudos, o tuom tarpu tik pakelia naminę karę.“[1]

Stengdamiesi sulaikyti mases nuo bet kurios rimtes­nės kovos prieš lietuvių buržuaziją, katalikų bažnyčią ir Lietuvos dvarininkus, nors šios socialinės jėgos buvo pir­moji ir svarbiausioji caro valdžios Lietuvoje atrama, oportunistiniai LSDP vadovai buvo griežtai priešingi bolševikinei kovos linijai, vedančiai prie internacionalinės revoliucinės darbininkų klasės, visų darbo žmonių ir visų pavergtųjų tautų vienybės kovoje prieš carizmą. Tas pats „Darbininkų balsas“ 1905 m. rašė:

„Nr. 1 „Proletarijaus“ (turimas galvoje bolševikinis rusų laikraštis „Proletarij“, redaguotas V. I. Lenino.— Red. pastaba) randame žinutę iš Rygos, kur rašoma, kad vietinė jų (atseit, bolševikų.— Red. pastaba) organiza­cija išleido atsišaukimą rusų ir latvių kalbose; dejuoja rusai, kad jie neturi raštų žydų, latvių, lietuvių kalbose… Matomai neturi iš lietuvių nė vieno, kas jiems būtų galėjęs padėti išleisti nors vieną lapelį. Padėti nėra reikalo.. .“[2]

V. Kapsuko raštuose, rašytuose iki 1905 m., mes dar nerandame gilios, teoriškai motyvuotos internacionalisto kritikos, nukreiptos prieš Bundo, PPS ir LSDP dešinių­jų vadovų smulkiaburžuaziškumą, nacionalizmą ir opor­tunizmą. Priešingai, kartais jaučiama jam pastarųjų nei­giama idėjinė įtaka, pasireiškianti kai kurių nemarksistinių teiginių nekritišku kartojimu.

Tačiau neteisinga būtų nematyti to pagrindinio skir­tumo, kuris pasireiškė dar iki 1905 m. revoliucijos pra­džios tarp V. Kapsuko ir dešiniųjų socialistų. V. Kapsu­kas tuo metu dar nebuvo subrendęs socialistas ir daug kur klydo, tačiau jis karštai tikėjo revoliucija, buvo ku­pinas kilniausio pasiryžimo dirbti jos labui. Jis norėjo atiduoti visą savo energiją kovai dėl kilnių socializmo idealų. Jau 1902—1903 m. jis reiškė nepasitenkinimą tais „socialdemokratais“, dėl kurių revoliucija galėjo nesku­bėti.

Šį nepasitenkinimą reikia laikyti viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių 1902—1903 m. pirmoje pusėje V. Kapsukas susilaikė nuo stojimo į LSDP ir galvojo apie atskiros revoliucinės „Kovos“ organizacijos steigi­mą ir naujo revoliucinio laikraščio „Kova“ leidimą.

Be galo nepatenkintas buvo V. Kapsukas LSDP orga­no — „Darbininkų balso“ — politine linija. Kaip žino­ma, varpininkus V. Kapsukas pirmiausia kritikavo dėl to, kad jų leidžiami laikraščiai stengėsi nutylėti Rusijos revoliucinį judėjimą ir jo reikšmę Lietuvai. Tačiau taip elgėsi ne tik „Varpas“ ir „Ūkininkas“. Apie Rusijoje vy­kusį revoliucinį judėjimą labai mažai rašė ir „Darbinin­kų balsas“. Šiam laikraščiui mažai rūpėjo tie klausimai, kuriuos kėlė nauja revoliucinio judėjimo banga, masinis darbo žmonių kairėjimas. Ypatingai buvo užleistas socia­lizmo ir revoliucinio judėjimo teorijos klausimų, kitų so­cialistinių partijų patyrimo nagrinėjimas. V. Kapsukas kelia šių klausimų reikšmę. LSDP jis įstoja 1903 m. rudenį, kada buvo pasiektas susitarimas dėl LSDP teori­nio laikraščio „Kova“ leidimo ir kada V. Kapsukui pa­sirodė, jog LSDP eilėse jis galės plačiai išvystyti revo­liucinį darbą.

Tačiau V. Kapsuko pastangos pagyvinti LSDP darbą netrukus susiduria su atkakliu LSDP dešiniųjų vadovų pasipriešinimu. Prasideda konfliktai su „Darbininkų bal­so“ redakcija ir LSDP vadovybe. Kaip tų konfliktų išdava 1904 m. pasirodo V. Kapsuko redaguojamas žurnalas „Draugas“, o 1904 m. rudenį gimsta V. Kapsuko vado­vaujama „Draugo“ organizacija, 1905 m. pasivadinusi Lietuvių socialdemokratų darbininkų partija (LSDDP).

Revoliucijos išvakarėse, prasidėjus rusų-japonų karui, darosi ryškesnės įvairių klasių pozicijos. Tuo metu, kai darbininkų klasė ir plačiosios liaudies masės reiškia vis didesnį pasiryžimą stoti į kovą prieš carizmą su ginklu rankoje, lietuvių klerikalinė ir liberalinė buržuazija mato naujos eros pradžią tose palyginti nežymiose ir neesminė­se nuolaidose, kurias yra priverstas daryti carizmas augant revoliuciniam judėjimui.

Klerikalinė lietuvių buržuazija viešai, o liberalai kiek prisidengdami garbina „gerąjį“ carą už lietuvių spaudos draudimo panaikinimą, siunčia jam savo pasveikinimus ir žada remti imperialistiniame kare su japonais. Ypač džiugina lietuvių buržuaziją caro valdžios pažadai pa­naikinti kai kuriuos ekonominio pobūdžio suvaržymus, erzinusius lietuvių buržuaziją (pavyzdžiui, su kai kuriais sunkumais susidurdavo Lietuvoje katalikų tikybą išpa­žįstu dvarininkai, kapitalistai ir buožės, jei jie norėdavo įsigyti savo vardu daugiau kaip 60 dešimtinių žemės).

Tie klerikaliniai ir liberaliniai lietuvių buržuazijos atstovai, kuriuos Sipiagino ir Plėvės viešpatavimo lai­kais buvo palietusios kai kurios carizmo represijos, dabar naudojasi „nauja era“, rašo caro valdžiai malonės pra­šymus, kuri patenkina šiuos prašymus ir amnestuoja represuotuosius.

„Kur pasidėjo savo metu išgarsintieji lietuviškosios liberalinės buržuazijos kankiniai, kodėl negirdėti jų bal­so?“ — klausė 1904 m. vasarą V. Kapsukas.

„Dairomės po Lietuvą, žiūrime, o gi tie „kankintiniai“ jau beveik visi ramiai sau namie sėdi… kiti dirba po se­novei, kiti… padėkavones carui siunčia už spaudos su­grąžinimą.“

Pasirodo, visi buržuaziniai „kankiniai“ jau seniai pa­davė malonės prašymus, ,,… paduodami prašymus beveik visi mušėsi į krūtinę, gailėjosi už savo nuodėmes, priža­dėjo daugiau nebenusidėti. Ir caro vardu kiti jau pernai (1903 m. — Red. pastaba) žiemą, kiti pavasarį tapo pa­leisti namo.“[3]

V. Kapsukas lygina šį lietuvių buržuazijos nuolanku­mą ir baukštumą su rusų revoliucionierių elgesiu, kurie griežtai atsisako nuo bet kurių malonės prašymų ir toliau kovoja. Jis pabrėžia, kad darbo žmonėms nepakeliui nei su buržuaziniais „kankiniais“, nei su visa lietuvių bur­žuazija. Jis ragina Lietuvos darbo žmones sekti rusų re­voliucionierių pavyzdžiu. Straipsnyje, rašytame spaudos draudimo panaikinimo proga, Y. Kapsukas nurodo, kad „ne pažemintą padėkavonę susilauks nuo mūsų caro val­džia, o dar didesnę kovą, kovą ne tik žodžiu ir raštu, bet ir su ginklais rankose“. Straipsnis baigiamas šiais pro­graminiais žodžiais, atskleidžiančiais revoliucinį busimos „Draugo“ organizacijos pobūdį:

„Mes, jaunoji karta… žinoma, nė manyte nemanome pereiti į legališkąją pusę. Mūsų darbo pamatas — viešpa­taujanti klasių kova, mūsų minimum reikalavimas — sa­varankiška demokratinė Lietuvos respublika, mūsų idea­las — privatiškos savasties išnaikinimas, o tiems idea­lams nėra vietos cenzūros retežiuose. Mes tvirtai tikime, kad tik kovodamas tegali ką laimėti.“[4]

V. Kapsukas kupinas revoliucinio optimizmo ir tikė­jimo prieš carizmą kylančių liaudies masių jėga. Išvyk­damas į Lietuvą su pirmuoju „Draugo“ numeriu, 1904 m. birželio 16 d. V. Kapsukas rašo M. Zauniūtei:

„… aš daug geriau turėčiau būdamas su varpiečiais, bet geriau badu padvėsiu, supūsiu kur kalėjime, o ne prie jų glausiuosi. Dar blogiau, bus pakeltas klausimas apie išmetimą manęs iš socialdemokratų partijos; už ką, žinai. Ir jei išmestų, aš vis tik anaiptol nesiglausiu prie var- piečių, norint be darbo būti negaliu. O, kad tu mokėtum maskoliškai skaityt, matytum, kokia etika yra išsidirbu­si pas revoliucionierius •— tuoj atmestum tuos buržu­jus.“[5]

Charakterizuodamas tuometines V. Kapsuko nuotai­kas, J. Biliūnas rašo, jog V. Kapsukas „kalba taip, tar­tum šimtai eskadronų paskui jį seka“[6]. Ryšių su LSDP nutrūkimas suteikia jam dar daugiau ryžtingumo. 1904 m. vasarą jis nutaria mesti mokslą Berno universitete ir ga­lutinai pasišvęsti profesiniam revoliucionieriaus darbui. Nuo 1904 m. vasaros jis daugiausia važinėja po Lietuvą, platindamas nelegalią revoliucinę spaudą ir ruošdamas dirvą „Draugo“ organizacijai. Jis spėjo pabuvoti dauge­lyje Lietuvos kampelių ir užmegzti revoliucinius ryšius su Lietuvos darbininkais, valstiečiais ir kareiviais.

V. Kapsukas nesibijo revoliucinio darbo sunkumų. Reikalui esant, jis buvo pasiryžęs atiduoti revoliucijos labui net savo gyvybę. Jau minėtame laiške M. Zauniūtei jis rašė:

„Tai, gal būt, paskutinis mano žodis Tau, nes jeigu kur užklups, nesiduosiu, ginsiuosi.“[7]

Per trumpą laiką V. Kapsukas sukuria „Draugo“ or­ganizaciją, kuri greitai pasirodo kaip rimta ir reali re­voliucinė jėga.

1904 m. pabaigoje ir 1905 m. pradžioje „Draugo“ or­ganizacija užtvindo Lietuvą lietuviška revoliucine lite­ratūra. Jei V. Kapsukui 1903 m. rudenį įstojus į LSDP, pastaroji buvo pradėjusi leisti lietuviškus atsišaukimus masiniais (iki 32.000 egz.) tiražais, tai, V. Kapsukui pasitraukus iš LSDP, 1904 m. pabaigoje ir 1905 m. pir­majame pusmetyje atsišaukimus ir kitą revoliucinę spau­dą panašiais tiražais leidžia tik „Draugo“ organizacija. LSDP centro veikla šioje srityje beveik visiškai apmiršta. Savo jėgomis ir žymiai menkesniais tiražais atsišaukimus leidžia daugiausia tik vietinės LSDP organizacijos. Net tie LSDP CK išleisti atsišaukimai, kuriuos ruošti dar pa­dėjo V. Kapsukas, ilgai išguli neplatinami. Antai LSDP atsišaukimas „Spauda leista“ buvo išspausdintas birželio mėn. pradžioje (masiniu tiražu), o 1905 m. V. Kapsukas, kalbėdamas apie šio atsišaukimo likimą, rašė:

„Pagaliaus, 12 vasario tapo plačiai paskleisti Kauno gubernijoje LSDP atsišaukimai „Spauda leista“. Jau beveik metai sukako nuo jų leidimo, jau ir užmiršo apie tai žmonės, o štai dabar atsišaukimai. Be abejonės, pir­miausia tai liudija didelį organizacijos „stiprumą“.

kapsukas_jaunas

V. Mickevičius-Kapsukas 1906 m.

Revoliucijos išvakarėse dešinieji LSDP lyderiai, ma­tyti, buvo tos nuomonės, kad su spauda nereikia skubėti: ji gali „privesti“ prie ginkluoto sukilimo, prie „nami­nio“ karo lietuvių tarpe, gali „nuskriausti“ Lietuvos dva­rininkus, kapitalistus ir buožes. Busimieji „socialistiniai“ buržuazinių vyriausybių lyderiai jau tada stengėsi veikti pagal savo „dvasios tėvų“— vokiškųjų oportunistų „evoliucinės veiklos“ principą — „langsam und ruhig“, atseit, dirbti iš lėto, nesiskubinant ten, kur reikalas lietė gyvybinius darbininko, darbo žmogaus interesus.

„Draugo“ organizacija nesitenkino revoliucinės spau­dos leidimu ir platinimu, ji ėmėsi praktinių žygių tam „naminiam karui“ kurstyti, kurio taip bijojo dešinieji LSDP lyderiai, bet be kurio negalima buvo pasiekti ga­lutinės pergalės prieš carizmą, galutinio socialinio ir nacionalinio išsivadavimo. Ji pirmoji atkreipė dėmesį į gausiausią ir labiausiai atsilikusią Lietuvos proletariato dalį — dvaro ir sodžiaus darbininkus, kurie tuomet su­darė žymią mūsų kaimo gyventojų dalį [8].

Lietuvos dvarų ir sodžiaus darbininkų būklė buvo sunki ir nepakenčiama. Tačiau jų protestas vargu būtų taip plačiai ir galingai išsiliejęs, jei nebūtų buvę V. Kap­suko sukurtos „Draugo“ organizacijos, kuri pirmoji pra­dėjo platesnę veiklą Lietuvos žemės ūkio darbininkų tarpe ir buvo reikšmingiausių 1905 m. streikų kaime or­ganizatorė.

Dvaro ir sodžiaus darbininkų streikai įbaugino ne tik caro administraciją, bet ir stambius žemvaldžius, jų tarpe ir Lietuvos žemvaldžius, besidangsčiusius iki tol liberalinės opozicijos carizmui kauke. Kada V. Kapsuko suorganizuoti žemės ūkio darbininkai mesdavo darbą ir reikalaudavo gyvenimo ir darbo sąlygų pagerinimo, li­beraliniai lietuvių žemvaldžiai pakeldavo nepaprastą triukšmą. Korespondencijose apie žemės ūkio darbininkų streikus V. Kapsukas vaizdžiai parodo tą pyktį ir su­mišimą, kurį sukėlė dvarininkams ir buožėms streikai.

„Ko jūs, vyrai, nuo manęs norite? — meilinosi prie streikuojančių darbininkų dvarininkas Tiknius.— Juk ir aš toks pat lietuvis, kaip ir jūs: mes visi lietuviai, mes visi mylime savo kraštą ir kalbą, tai už ką jūs mane no­rite prapuldyti“[9]

V. Kapsukas pasakoja, kaip besimeilindami Lietuvos žemvaldžiai buvo pasiryžę pavartoti prieš streikuojan­čius darbininkus ginklus, kviesti į pagalbą caro žanda­rus ir kariuomenę.

Organizuodamas Lietuvos žemės ūkio darbininkus į klasinę kovą, V. Kapsukas tuo pačiu griovė tą „naciona­linę“ vienybę, kuri buvo reikalinga savanaudiškiems anti­liaudiniams lietuvių buržuazijos reikalams įgyvendinti. Jo veiksmai buvo iššūkis lietuvių „aukštajai visuome­nei“; šis iššūkis sukėlė ne tik jos pasipiktinimą, bet tie­siog įtūžimą.

Pašvitinio apylinkės dvarininkė Jaloveckienė, kitados vaidinusi liberalę ir pažinusi V. Kapsuką dar tada, kai jis nebuvo revoliucionierius, piktai šūkavo: „Žaltį ant savo krūtinės užsiauginau.“[10]

Komentuodamas šį Jaloveckienės elgesį, V. Kapsu­kas „Caro kalėjimuos“ rašė, kad nei ji, nei kiti lietuvių liberalai jo niekada nepenėjo, ir tarp V. Kapsuko ir jų niekada artimesnių ryšių nebuvo. Jei jam tekdavo kar­tais su šiais ponais ir poniomis susitikti, tai tas „jokių pareigų ant manęs uždėt negalėjo, būk aš turiu visą am­žių remt jų darbininkų išnaudojimą ir kontrrevoliucinius jų darbus“[11].

Kitas Pašvitinio apylinkės žemvaldys, busimasis lie­tuvių fašistinių vadeivų — Smetonos ir Tūbelio—uoš­vis, Gavenonių, Rimkūnų ir Krimlių dvarų valdytojas, dvarininkas Chodakauskas, kaip mini V. Kapsukas, „iš­ėjęs su visais savo vaikais ir dukterimis, kaip tik mokė­damas prikalbėjo savo vyrus nusileisti“.

„Tai jūs dūšytės, tai širdytės, tai šiokie tai tokie.. . Juk aš viską jums iš tikros širdies pridėčiau, bet iš kur aš imsiu?“ — kalbėjo Chodakauskas.

„Ir daug dar prikalbėjo ponas vyrams meilių žode­lių,— rašo V. Kapsukas,— papirosų užsirūkyt davė, vie­ną dargi pabučiavo.. .“[12]

Taip elgėsi Chodakauskas, kada jo dvare nelegaliai V. Kapsukas suorganizavo streiką. Kitaip prabilo tas pats Chodakauskas, kada pajuto, jog streiko organizatoriaus dvare nėra.

„Chodakauskas, kuris per streiką kaip lapė meilinosi darbininkams, dabar visai nė kalbėti su jais nebenori.

„To tu,— girdi,— perdaug nemandrauk! Tuoj atsidur­si pas „zemską“!

Užmiršo jis ir savo prižadus, būk viską kuo gražiau­siai darbininkams atlyginsiąs.. . O ką jau gąsdinimų, tai, tur būt, darbininkai niekur tiek nėprisiklauso kaip čia: viską jis suranda: ir policiją, ir pragarą. Savo ke­liu, susiėjęs taip kokius žmones, jis pasakoja, kad, esą, jo darbininkai patys atsisakę nuo pridėjimo! Oi tas lapė, lapė!..“[13]

Lietuvos miestų ir kaimo darbininkų streikai, bepra­sidedanti valstiečių „naminė karė“ prieš dvarininkus, pla­tus ginkluoto kareivių ir plačiųjų liaudies masių sukili­mo organizavimo darbas, kurio vienas įžymesnių vado­vų buvo V. Kapsukas, smarkiai įbaugino viešpataujančių klasių atstovus Lietuvoje.

Lietuvių klerikalinė ir liberalinė buržuazija stengiasi visomis priemonėmis sulaikyti besivystančią revoliuciją. Kunigai tampa pirmaisiais žandarų talkininkais kovoje prieš revoliuciją. 1905 m. vasarą Lietuvoje visose bažny­čiose skaitomi Seinų vyskupijos valdytojo J. Antanavi­čiaus ir Žemaitijos bei Vilniaus vyskupų aplinkraščiai, kuriuose tikintieji raginami aktyviai bendradarbiauti su caro valdžia ir įdavinėti jai revoliucionierius.

Liberalinė lietuvių buržuazija jau 1905 m. išvakarėse ėmė kalbėti apie kovą prieš carizmą taikiomis priemo­nėmis tam, kad atitrauktų liaudį nuo revoliucinio kelio. Toliau ji dar labiau sustiprina demagogines kalbas apie „taikią“ revoliuciją, maskuodama šiomis kalbomis savo sandėrius su caro valdžia ir siekimą pasitenkinti konsti­tucine monarchija, atseit, tuo pačiu caru Nikolajum, tik kiek kitaip parėdytu.

Revoliucijos plėtojimasis priverčia net dalį katalikų dvasiškuos ir klerikalinės lietuvių buržuazijos pereiti nuo tiesioginių juodašimtiškų, žandariškų kovos prieš revo­liuciją būdų prie kitų,— gudresnių, rafinuotesnių, libe­ralesnių. Net ištikimiausi caro tarnai iš buržuazinių na­cionalistų tarpo, jei tik jie turi pakankamai proto, ima suprasti, kad kovoje prieš sukilusias liaudies mases rei­kia naudoti ne tik bizūno ir nagaikos, bet ir pyrago bei kisieliaus upių pažadų ir dalinių nuolaidų taktiką.

Įdomi šiuo požiūriu ta pozicija, kurią, 1905 m. revo­liucijai vystantis, užėmė buvęs „Tėvynės Sargo“ redak­torius ir vienas įžymiausių sargiečių lyderių J. Tumas- Vaižgantas.

Plačiai žinoma tai, kad 1900 m. pabaigoje J. Tumo- Vaižganto redaguojamas „Tėvynės Sargas“ rašė, jog kiekviena valdžia esanti dievo pašvęsta ir kiekvienas ti­kintysis turįs būti jai paklusnus. Sis laikraštis tuomet įtikinėjo, kad „sargiečiai, o su jais visa konservatyviška lig kaulų smegenų Lietuva pripažįsta Rosijos ciesorių už tikrą savo valdovą“[14].

Kitaip laikėsi dalis sargiečių, kada pamatė, jog caro imperijos rūmas užsidegė ir šio gaisro ugnyje gali žlugti caro valdžia, o kartu su ja ir ta tvarka, kuri užtikrino katalikų bažnyčiai Lietuvoje didžiausius turtus, o Lietu­vos dvarininkams ir buržuazijai neribotą darbo žmonių išnaudojimą.

Tuometinėmis sąlygomis bet kuri atvira agitacija prieš revoliuciją, bet kurie tiesioginiai reakcionierių ra­ginimai ištikimai klausyti caro valdžios, revoliucionierių įdavimas žandarams būtų kirtę tą šaką, ant kurios sėdėjo sargiečiai ir kiti išnaudotojų klasių reikalų gynėjai. No­rint sėkmingai kovoti prieš revoliuciją, reikėjo imtis kitų priemonių, lankstesnės taktikos. Tai suprato sargiečiai ir, visų pirma, buvęs „Tėvynės Sargo“ redaktorius J. Tu­mas-Vaižgantas.

J.Tumas, o kartu su juo ir dalis kitų sargiečių, 1905 metais pakeičia savo taktiką. Jie nustojo kalbėję apie carą kaip apie „tikrą savo valdovą“. Kaip ir jų bro­liai, lietuvių liberalai, jie tampa „kovotojais“ prieš cariz­mą, „revoliucionieriais“. Žinoma, toliau žodžių jų „revoliucinė kova“ nesiekia.

Aišku, kad revoliucija, apie kurią 1905 m. ima kal­bėti varpininkai ir sargiečiai, visai ne ta, į kurią ragina tikrieji to meto revoliucionieriai. Si revoliucija „taiki“. Tai —•. „revoliucija“ be ginkluotos kovos, „revoliucija“ be jos revoliucinio turinio, „revoliucija“, siekianti ne ca­rizmo nuvertimo, bet jo išgelbėjimo, patogių lietuvių bur­žuazijai sandėrių su carizmu. 1905 m. lietuvių buržua­zijos gynėjai organizuoja Vilniaus seimą, kuriame jie tiesiog neriasi iš kailio, stengdamiesi įrodyti suvažiavu­siems Lietuvos valstiečių atstovams „taikios revoliu­cijos“ reikalą.

„Naminę karę“ mėginama užgesinti tik kalbomis apie revoliuciją. Išbadėjusius valstiečius, pakilusius į kovą prieš savo išnaudotojus darbininkus mėginama apgauti, kreipiant jų energiją ne į ginkluotos kovos ir revoliucinį socialinių pertvarkymų organizavimą, bet į tuščias maniloviškas svajones apie „gerąjį“ demokratinį Vilniaus seimą. Sis seimas kažin kada, dar neaiškioje ir, galimas daiktas, tolimoje ateityje tapsiąs tikru „amerikonišku dė­de“ ir lyg iš gausybės rago pakersiąs visokių gėrybių ir išspręsiąs žemės valdymo ir darbininkų padėties klau­simą.

O kol kas steigiamasis Vilniaus seimas apėjo tylomis savo nutarimuose reikalą kovoti dėl revoliucinių žemės valdymo pertvarkymų ir dėl revoliucinių darbininkų kla­sės reikalų patenkinimo.

Tačiau vienos kalbos ir demagoginiai pažadai galėjo nepatenkinti liaudies masių. Kas daryti toliau? „Būkime išmintingi“,— ragina gudresni lietuvių buržuazijos at­stovai. Jei jau negalima išlaikyti senosios padėties, tai geriau daryti dalines nuolaidas savo pačių rankomis, bet nereikia leisti „purvinoms“ liaudies masėms visiškai nu­šluoti nuo žemės veido senąją santvarką.

V. Kapsukas sėkmingai organizuoja žemės ūkio dar­bininkus į revoliucinę kovą, vadovauja šiai jų kovai. Nuo kovos darbininkus galima atitraukti tik tais pačiais pa­žadais, kuriuos žada V. Kapsukas. Taip ir elgiasi J. Tu­mas-Vaižgantas. Siaurės Lietuvoje, kur 1905 m. vasarą V. Kapsukas organizavo streikus, J. Tumas 1905 m. gruo­džio mėn. steigia Krikščionių demokratų partijos kuopas. I šias kuopas jis stengiasi įtraukti „visus luomus“, pra­dedant dvarininkais, baigiant žemės ūkio darbininkais.

Siekdamas kovoti prieš revoliuciją, J. Tumas-Vaižgan­tas, kaip vienas aktyviausių krikščionių demokratų poli­tinės partijos kūrėjų, surengia 1905 m. gruodžio 11 d. Siaurės Lietuvos dvarininkų grupės pasitarimą, kuris svarstė dvarininkų ir kumečių santykius. Siame susirin­kime J. Tumo vadovaujami dvarininkai nutaria nesiprie­šinti beveik visiems dvarų darbininkų reikalavimams, kuriuos jie, vadovaujami V. Kapsuko, buvo iškėlę per 1905 m. streikus. Šiems reikalavimams ne tik nepriešta­raujama, jie įrašomi į vietinės Lietuvos krikščionių de­mokratų kuopos reikalavimus. J. Tumas ir vietiniai dva­rininkai supranta — kitaip negalima: tai vienintelis kelias atitraukti darbininkus ir valstiečius nuo tokių revoliu­cionierių kaip V. Kapsukas, paimti juos krikščionių de­mokratų partijos globon ir nuvesti „taikios revoliucijos“, o faktiškai senojo režimo pagrindų išlaikymo keliu.

Lietuvių buržuazija labai aukštai vertino J. Tumo- Vaižganto 1905 m. parodytą socialinę demagogiją, jo pa­mokymus apie „aukas“, kurias kartais neišvengiamai rei­kia daryti, jei norima sustabdyti revoliuciją. J. Tumo žodžius ir jo veiklą 1905 metais lietuvių buržuaziniai politikai vėliau ne kartą prisimindavo. Kai kurie iš jų ne be pagrindo vadino Vaižgantą pirmuoju socialinių bur­žuazinės Lietuvos reformų, jų tarpe žemės reformos, sumanytoju, buržuazinės žemės reformos Lietuvoje vyk­dytojo klerikalo M. Krupavičiaus dvasiniu tėvu.

Revoliucijos spiriami, lietuvių klerikalinės buržuazi­jos atstovai naudojo naujas kovos prieš revoliuciją for­mas, žengė žingsnį link liberalų, bet anaiptol neatsisakė senų kovos metodų. Atvirai buvo šmeižiami socialistai ir lygiagrečiai keliami demagoginiai šūkiai apie „kovą“ dėl taikios revoliucijos, apie „kovą“ dėl darbininkų ir valstiečių reikalų patenkinimo.

J. Tumas-Vaižgantas ir kiti juo sekę sargiečiai visai nelaikė, kad tokia demagoginių pažadų ir nuolaidų politi­ka turi likti visiems laikams. Tačiau revoliucijos sąly­gomis, jų manymu, ši politika buvo neišvengiamas blo­gis. Atiduodami duoklę laiko dvasiai, besikuriančios krikščionių demokratų partijos lyderiai neužmiršo pa­grindinės, dar 1900 m. „Tėvynės Sargo“ paskelbtos po­litinės linijos ir įrašė ją 1905 m. pabaigoje sudarytoje krikščionių demokratų partijos programoje.

Minėtoje programoje juodu ant balto buvo parašyta:

„Aiškiai pasakome, kad nuo Rosijos skirties neketi­name. Nors tas ir be pasakymo žinoma, bet stambiais žodžiais tą išreiškiame, idant mūsų priešininkai nega­lėtų mums išmetinėti to noro atsiskirti.“[15]

Si krikščionių demokratų programa nebuvo paskelbta 1905 m. Buvo nepatogu ją skelbti tuo metu, kada J. Tu­mas kalbėjo Vilniaus Seime apie „taikią“ revoliuciją, o busimasis vyskupas ir vienas šios programos autorių P. Bučys buvo vienas Vilniaus seimo vicepirmininkų, kada vietinės krikščionių demokratų kuopos demagogi­niais tikslais buvo priverstos įrašinėti į savo programas net tuos reikalavimus, kurie buvo patenkinti per Lietu­vos žemės ūkio darbininkų streikus. Programa buvo pa­skelbta tik 1907 metais, kada jau aiškiai buvo matyti revoliucijos atoslūgis, kada galima buvo atmesti revo­liucinę demagogiją kaip nereikalingą krūvį ir duoti pil­ną laisvę tokiems tiesioginiams caro valdžios šnipams ir jų žvalgybos agentams, kaip krikščionių demokratų partijos lyderis kunigas J. Olšauskas.

*    *    *

V. Kapsuko sukurta „Draugo“ organizacija taip su­stiprėjo, kad su ja buvo priversta skaitytis ne tik Lietu­vos kaimo išnaudotojų viršūnėlė, bet ir dešinieji LSDP lyderiai. Bijodami netekti masių įtakos, 1905 m. vasarą jie jau sutiko priimti V. Kapsuką ir jo organizaciją į LSDP. V. Kapsukas buvo tos nuomonės, kad LSDP ir „Draugo“ organizacijos susiliejimas gali sustiprinti re­voliucines jėgas, todėl jis pritarė dviejų organizacijų susijungimui.

1905 m. rudenį tas susijungimas įvyko, ir tolesnė re­voliucinė V. Kapsuko veikla vyksta jau LSDP eilėse.

Kaip LSDP veikėjas, V. Kapsukas tuo metu dar griež­tai neatsiriboja nuo oportunistinių šios partijos elemen­tų, neveda prieš juos atviros ir nuoseklios kovos, kaip, pavyzdžiui, rusų bolševikai. Klaidos, kurias jis tuo me­tu darė, paaiškinamos jo nepakankamu marksistiniu su­brendimu ir užsigrūdinimu. Nenuslepiant šių klaidų ir šio nesubrendimo, taip pat negalima užmiršti, kad pa­grindinė praktinės V. Kapsuko veiklos linija ir toliau buvo griežtai priešinga dešiniojo LSDP sparno linijai.

V. Kapsukas svajoja ne apie „naminę taiką“ ir revo­liucijos „užbaigimą“. Jis kovoja už visokeriopą revoliu­cijos plėtimą, už jos peraugimą į ginkluotą sukilimą, už visišką ir galutinę pergalę prieš carizmą. Kaip LSDP Suvalkijos organizacijos vadovas, jis 1905 m. rudeni susiriša su revoliuciniais Marijampolės įgulos kareiviais ir ruošia jų ginkluotą sukilimą bei žygį į Kauną. Sis su­kilimas turėjo vykti lygiagrečiai su partizaniniais vietos darbo žmonių kovos būrių veiksmais, pasireiškiančiais geležinkelio, telegrafo ir kitų carinės armijos susisiekimo kelių ardymu, carinės administracijos ir carinės žandar­merijos pajėgų likvidavimu.

V. Kapsuko taktika buvo iš pagrindų priešinga nacionalistinei-oportunistinei taktikai, paremtai tautinės neapy­kantos siundymu. V. Kapsukas ‘buvo tvirtai įsitikinęs, kad revoliucijos negalima laimėti be aktyvaus dalyvavi­mo joje visų Rusijos tautų liaudies masių. Todėl jis di­delį dėmesį skiria kareivių agitacijai ir stengiasi rusų kareivių sukilimą suderinti su Lietuvos darbo žmonių sukilimu.

Caro valdžia suardo šiuos planus, numatytojo suki­limo išvakarėse — 1905 m. pabaigoje — suimdama Y. Kapsuką ir kitus aktyvius revoliucionierius, perkel­dama revoliucinę Marijampolės kareivių įgulą į kitą vietą.

Prasideda pirmasis V. Kapsuko kalėjimo mokyklos periodas. Iš Marijampolės kalinys perkeliamas į Kalva­rijos kalėjimą. Tačiau čia, kaip ir Marijampolėje, padėtis

labai netikra — kiekvieną dieną galima laukti liaudies sukilimo. Caro valdžia jaučia, kad revoliucionieriai ruo­šiasi išvaduoti Y. Kapsuką iš kalėjimo. Toks planas tik­rai buvo ruošiamas. Tik jį įgyvendinti pasisekė jau ne Kalvarijoje, o Suvalkuose, kur žandarai dėl atsargumo nutarė perkelti V. Kapsuką.

1906 m. kovo 17 d. V. Kapsukas kartu su vienu RSDDP nariu pabėgo iš Suvalkų miesto ligoninės, kur jie dėl li­gos buvo paguldyti. Trumpai pabuvęs užsienyje ir šiek tiek pataisęs sveikatą, V. Kapsukas grįžta į Lietuvą ir čia, jau slūgstant revoliucinei bangai, tęsia anksčiau pra­dėtąjį darbą. Jis —pirmųjų legalių lietuviškų socialde­mokratinių laikraščių—-„Naujosios Gadynės“ ir „Skar­do“ — redaktorius ir vienas aktyviausių šių laikraščių bendradarbių, jis — vienas įžymiausių to meto LSDP re­voliucinių veikėjų.

1905 m. revoliucija buvo didžiausia mokykla tiek liaudies masėms, tiek ir jų vadams. Revoliucijos patyri­mas, kasdieninė kova prieš carizmą aiškiai parodė va­dovaujantį Rusijos darbininkų klasės ir jos lenininės par­tijos vaidmenį revoliucijoje, kiekvienas nuoširdus kovo­tojas pamatė, kad tik visų revoliucinių jėgų susibūrimas po revoliucinio marksizmo vėliava gali užtikrinti perga­lę prieš carizmą. Revoliucijos metu tokiose partijose kaip LSDP ir PPS augo ir stiprėjo revoliucinė srovė, reika­lavusi darbininkų klasės vienybės.

LSDP eilėse 1905—1907 m. didelį vaidmenį ėmė vai­dinti tokie žymūs revoliucionieriai kaip V. Kapsukas, Z. Aleksa-Angarietis, J. Janulevičius ir kt. 1906 m. pro­letarinė LSDP organizacijos dalis pasisakė prieš opor- tunistinę partijos vadovybę —• atsirado vadinamoji Vil­niaus opozicija. Partijoje prasidėjo kova tarp federalistų ir autonomistų srovių. Federalistų srovės vadovai buvo kartu ir dešiniojo LSDP sparno vadovai. Jie kaip ir anks­čiau stengėsi skiepyti nepasitikėjimą Rusijos revoliuci­niu judėjimu, Rusijos darbininkų klase ir laikėsi senųjų besąlyginės nepriklausomybės nuo Rusijos ir federacijos (su Lenkija) obalsių. Autonomistai, vadovaujami Z. Aleksos-Angariečio, pripažino Rusijos darbininkų klasės va­dovaujantį vaidmenį, ragino LSDP susijungti su RSDDP bendrai kovai prieš carizmą ir kapitalizmą dėl didingųjų socializmo idėjų įgyvendinimo. Tačiau autonomistai dar nesivadovavo lenininiais teiginiais nacionaliniu klausi­mu, nevertino valstiečių kaip darbininkų klasės sąjun­gininkų.

PPS Lietuvos organizacija taip pat pradėjo atsiriboti nuo dešiniųjų PPS lyderių. Paėmę vadovavimą į savo rankas, kairieji PPS Lietuvos organizacijos veikėjai, ku­rių tarpe buvo tokia įžymi asmenybė kaip P. Eidukevi­čius, nutarė susijungti su LSDP. Abiejų partijų susivie­nijimas įvyko 1906—1907 m.

Suvienytos LSDP revoliucinis sparnas, vadovaujamas Z. Angariečio, V. Kapsuko ir P. Eidukevičiaus, vis tvir­čiau ėmė reikalauti darbininkų klasės revoliucinių jėgų tolesnio suvienijimo. Kairiųjų elementų spaudžiama, LSDP vadovybė 1906 m. pabaigoje pradėjo vesti derybas su RSDDP dėl susijungimo į vieną partiją. 1907 m. rug­pjūčio mėn. įvykęs septintasis LSDP suvažiavimas pri­pažino abiejų partijų susivienijimą būtiną ir pavedė LSDP CK rūpintis, kad šis nutarimas būtų kuo greičiau įgyvendintas.

Tačiau caro valdžios represijos, kurių metu revoliu­ciniai LSDP veikėjai buvo suimti, sutrukdė įgyvendinti šį nutarimą. Likę nesuimti dešinieji LSDP lyderiai (St. Kairys ir kt.) dėjo visas pastangas, kad šis nutarimas nebūtų įgyvendintas. Prasidėjus Stolypino reakcijai, jie, kaip ir rusų likvidatoriai, nutarė likviduoti bet kurią ne­legalią partijos veiklą ir, susitelkę aplink savąjį žurnalą „Visuomenė“, giedojo himnus „taikiam darbui“, garbino lietuvių buržuazijai naudingą „tautinės klasių vienybės“ šūkį.

V. Kapsukui neteko dalyvauti net septintajame LSDP suvažiavime. Jis buvo suimtas 1907 m. gegužės mėn. ir pasodintas Vilniaus gubernijos kalėjiman. Jame V. Kap­sukas išsėdėjo iki 1908 m. kovo mėn. Čia įvyko pirmasis V. Kapsuko teismas, kuris jį nuteisė 3 metams tvirtovės kalėjimo.

Iki 1909 m. pabaigos V. Kapsukas išbuvo Suvalkų kalėjime. Čia jam buvo iškelta antroji byla dėl 1906 m. pabėgimo iš Suvalkų kalėjimo. Pakartotinis teismas V. Kapsuką nuteisia 8 metams katorgos kalėjimo.

Iki 1911 m. pavasario V. Kapsukas kalinamas Varšu­vos „Arsenale“, o iš ten pervežamas į Vladimiro kator­gos centralą. 1913 m. kovo mėn. Romanovų dinastijos 300 metų jubiliejaus proga jam buvo pritaikyta dalinė amnestija — katorgos laikas sumažintas trečdaliu.

Sušvelninus bausmę, V. Kapsukas ištremiamas Sibi­ran, į Krasnojarsko gubernijos šiaurę, iš kur 1913 m. paskutinėm dienom pabėgo ir stojo vėl į revoliucinį darbą.

*    *    *

Skaitytojas, kiek plačiau susipažinęs su pirmuoju V. Kapsuko gyvenimo laikotarpiu, geriau galės suprasti ir įvertinti tai, ką rašo „Katorgoje“ apie jį I. Kozlovas.

I. Kozlovo ir V. Kapsuko gyvenimas iki jų susitikimo Vladimiro kalėjime daug kuo panašus. Abu jie aktyvūs 1905 m. revoliucijos dalyviai, pradėję ginkluotą kovą prieš carizmą (Kozlovas 1905 m. buvo Kolomnos darbi­ninkų kovos būrio narys, vienos demonstracijos metu buvo kazokų sužeistas.) Abu antrą kartą ragavo carinio kalėjimo duoną. (I. Kozlovas pirmą kartą buvo suimtas 1908 m. birželio mėn., bet kalėjime, kaip ir V. Kapsukas 1906 m., tesėdėjo tik tris mėnesius ir tremiamas pa­bėgo.)

Salia bendrų gyvenimo bruožų matome ir nemaža skirtumo. V. Kapsukas buvo inteligentas, turėjo gana daug mokslo žinių ir gerai pažino to meto politines-visuomenines sroves. I. Kozlovui, savamoksliui Kolomnos ir Jegorjevsko fabrikų darbininkui, trūko pastarųjų da­lykų. Tačiau I. Kozlovas turėjo tai, ko trūko iki caro ka­lėjimų mokyklos V. Kapsukui: revoliucinio darbo bolše­vikinėje organizacijoje, stambiosios pramonės darbinin­kų tarpe patyrimo.

Kalbėdamas apie savo kelią į bolševizmą, V. Kapsu­kas „Caro kalėjimuos“ rašo:

„Kuomet aš pirmą kartą pakliuvau į kalėjimą, aš dar tik pradėjęs buvau eiti nuo siauro lietuviško darbo j tarp­tautini. Aš jau buvau arti susirišęs su darbininkų klase, bet dar neįstengiau atsikratyti nuo siauro lietuviško, iš esmės smulkiai buržuazinio, užsiskleidimo.. . Pabėgęs iš kalėjimo, aš padariau šiuo atžvilgiu žymų žingsnį pir­myn, pamažu perėjau nuo federalistų prie autonomistų, stojau už socialdemokratų sujungimą, bet tvirtais mark­sizmo ir tarptautinės socialdemokratijos pamatais atsi­stojau tik antrą kartą pakliuvęs į kalėjimą ir nuodugniai susipažinęs su pamatiniais Markso, Engelso, Kautskio, Plechanovo, dalinai Lenino ir kitų veikalais. Vienok ir tuomet dar bolševikas aš nebuvau. Buvau antilikvidato- rius, revoliucinis tarptautinis socialdemokratas, bet dar ne bolševikas. Juo tapau tik didžiojo karo metais.“[16]

Vladimiro katorga ir Sibiras buvo paskutinis ir svar­biausias etapas tos kalėjimo mokyklos, kurios dėka V. Kapsukas tvirtai įsisavina marksizmo teorijos pagrin­dus, tampa socialdemokratu-internacionalistu.

Mes jau minėjome, jog revoliucinės V. Kapsuko veik­los pradžia yra 1902—1903 m. Partinio darbo stažas jam buvo užskaitytas nuo 1903 m. Jau tada karštas revo­liucijos ir socializmo šalininkas. V. Kapsukas dar buvo gana stiprioje revoliucinių demokratų ir revoliucinių narodnikų idėjų įtakoje. Iš čia plaukė jo simpatijos indivi­dualaus teroro metodui ir kai kurie kiti klaidingi nusistatymai.

Žymia dalimi iš revoliucinių demokratų ir narodnikų sėmėsi sau stiprybės V. Kapsukas ir Vilniaus kalėjime, nors jau ten jis pradėjo plačiau studijuoti marksistinę filosofiją bei politinę ekonomiją, ir marksizmo mokslas nepaprastai jį sužavėjo.

„Tiesiog nauja apyregė man atsidarė įgijus aiškią marksistinę pasaulėžiūrą ir supratus visuomenės plėtoji­mo kelius,—rašė jis pastabose prie Vilniaus kalėjimo užrašų.— Aš tiesiog poezijos rasdavau marksizmo moks­le, jo geležinėj logikoj ir aiškume.“[17]!

Varšuvos „Arsenale“ V. Kapsukas arčiau susipažino su internacionalistinės Lenkijos karalystės ir Lietuvos socialdemokratijos veikla. Didelį įspūdį jam padarė šios partijos nariai, vėliau tapę lenkų komunistais, o taip pat revoliucinė šios partijos spauda. „Tuomet tai,— rašė V. Kapsukas,— mano simpatijos ir nukrypo Lenkijos so­cialdemokratų pusėn. Aš priėmiau dargi klaidingą jos (LK ir LSD.— Red. pastaba) mokslą tautiniu klausimu.“[18]

Vladimiro katorgoje, o vėliau Sibire V. Kapsukui teko arčiau ir plačiau susipažinti su bolševikų partijos nariais iš eilinių pramonės darbininkų tarpo (I. Kozlovu, Boi- covu ir kt.), taip pat ir su marksizmo teorijos žinovais, Lenino bendražygiais (M. Frunze, J. Sverdlovu). Si pa­žintis turėjo didelės reikšmės V. Kapsuko idėjiniam bren­dimui. Ne atsitiktinai V. Kapsukas Vladimire, o ne kur kitur, parašė referatą, nukreiptą prieš rusų eserus, ku­riems kitados jis simpatizavo. Neatsitiktinai, būdamas iš­trėmime ir pabėgęs iš šio ištrėmimo, V. Kapsukas daug prisidėjo prie lietuvių darbininkų laikraščio „Vilnies“ or­ganizavimo (jis ėjo 1913—1914 m.), kurį Leninas apibū­dino“ kaip pravdistinį (besilaikantį bolševikinės „Pravdos“ linijos).

„Draugas Sverdlovas uždegė mane dideliu noru kuo greičiau mest ištrėmimą ir grįžt prie gyvo partijos dar­bo,—’Skaitome V. Kapsuko „Caro kalėjimuos“.— Jį (dar­bą — Red. pastaba) įsivaizdavau dabar tik tvirtai susi- rišusį su Rusijos socialdemokratų partija.“[19]

„Katorgoje“ I. Kozlovas nepaprastai šiltai atsiliepia apie V. Kapsuką kaip apie žmogų ir kaip apie revoliu­cionierių. Jis neskiria V. Kapsuko nuo bolševikų. Jis pa­sakoja, kiek daug jam davė bendradarbiavimas su V. Kapsuku. Jis kalba apie V. Kapsuką ne tik kaip apie vieną geriausių savo draugų, bet ir kaip apie vieną savo mokytojų. Ir tai visai teisinga. V. Kapsukas buvo nepa­prasto taurumo ir plataus akiračio, plačių užmojų revo­liucinis veikėjas. Besiveržiančiam į šviesą, ištroškusiam mokslo žinių savamoksliui darbininkui, koks tuo metu buvo I. Kozlovas, V. Kapsukas, be abejonės, galėjo daug duoti ir iš tikro davė.

 

Tačiau mums reikia atminti ir antrąją medalio pusę, kurią I. Kozlovas iš kuklumo nutyli. V. Kapsukas tuo me­tu buvo ne tik mokytoju, bet ir mokiniu. Jis daug ko mo­kėsi ne tik iš bolševikinės inteligentijos, bet ir iš papras­tų darbininkų bolševikų. „Caro kalėjimuos“ jis mini, kaip jam buvo malonu, kada, vežamas etapu į Vladimiro kator­gą, jis Maskvos Butirkų kalėjime susitiko su areštuotais darbininkais — streiko dalyviais, iš kurių padvelkė nau­ja bolševikinė dvasia. „Jų ūpas buvo jau pakilęs ir tary­tum nauja gaivinančia oro srove mane užgavo“, — rašė V. Kapsukas[20]. Naują, bolševikinę ruso darbininko, Rusi­jos revoliucionieriaus dvasią gavo pažinti V. Kapsukas, nešdamas bendrą carinės katorgos naštą kartu su tokiais žmonėmis kaip Kozlovas, Boicovas, Frunzė. Sis pažini­mas buvo vertingiausia dalis tų žinių, kurias įgijo V. Kapsukas carinių kalėjimų universitete. Vladimire ir Sibire V. Kapsukas aiškiai pajuto bolševizmo teorijos ir praktinės veiklos jėgą, buvo sužavėtas šia jėga, neįsi­vaizdavo jokio tolesnio revoliucinio darbo be glaudaus bendradarbiavimo su bolševikais. Jis pamatė, kad bolše­vikai geriausi šlovingų revoliucinių demokratų ir revo­liucinių narodnikų, didvyriškosios „Proletariato“ parti­jos[21] žygių tęsėjai ir vystytojai.

Vladimiro katorga buvo pati sunkiausia iš visų, kur V. Kapsukui teko kalėti. Į Vladimiro kalėjimą V. Kapsu­kas pateko smarkiai palaužta sveikata. Sunkus katorgos režimas dar labiau ardė ją. V. Kapsuką kankino ne tik džiova, kurią jis buvo gavęs dar Vilniaus kalėjime. Prie džiovos prisidėjo kojų sutinimas, reumatas, vidurių ka­taras. Būdavo, kad V. Kapsukas netekdavo vilties gyvas išeiti iš šios katorgos.

Kai jam sumažino bausmę, sveikatos būklė buvo to­kia, kad jis abejojo, ar ištvers kelionę iš Vladimiro ka­lėjimo į Sibirą. Bet net ir sunkiausiais Vladimiro kator­gos metais V. Kapsukas nepalūžo, jis, kaip ir jo naujieji draugai bolševikai, buvo optimistas ir tvirtai tikėjo socia­listine ateitimi.

„Katorga“— knyga, nuo kurios sunku atsitraukti. Ji įdomi ne tik kaip dokumentas, teisingai vaizduojantis sunkų revoliucionierių gyvenimą katorgoje. Mums, lietu­viams, ši knyga įdomi dar ir dėl to, kad iš jos mes suži­nome nemaža naujo apie V. Kapsuko gyvenimą ir revo­liucinę veiklą.

Gali kilti klausimas, kiek teisingai pavaizduoti įvy­kiai ir aprašomi žmonės atsiminimuose, parašytuose dau­giau kaip po 40 metų. Reikia pasakyti, kad I. Kozlovas savo darbą atliko tikrai sąžiningai ir su dideliu tikslumu. Kaip matyti, I. Kozlovas seniai galvojo apie tokius atsi­minimus ir seniai jiems medžiagą kaupė (jam buvo nu­siųstas ir „Caro kalėjimų“ dalies vertimas). Beveik visus atsiminimuose minimus faktus galima patvirtinti lietuviška medžiaga.

Imkime tokį, iki šiol nežinomą faktą, kaip anekdoti­nį V. Kapsuko „svečiavimąsi“ pas Chodakausko dukterį Jadvygą, busimojo fašistinio premjero Tūbelio žmoną. „Darbininke“ 1905 m. išspausdintose V. Kapsuko kores­pondencijose apie šiuos streikus vaizdžiai aprašyta visa Chodakauskų šeima ir darbininkų streikas šios šeimos valdomuose dvaruose. Sis aprašymas iš esmės sutampa su tuo, ką rašo I. Kozlovas, nors jam šios koresponden­cijos visai nebuvo žinomos. Atskiros detalės, žinoma, gali kai kur ir neatitikti. Pavyzdžiui, I. Kozlovas rašo, kad po to, kai V. Kapsukas buvo priverstas bėgti iš Chodakauskų dvaro, streikas šiame dvare neįvykęs. Iš V. Kap­suko korespondencijos žinome, kad streikas įvyko. Ta­čiau, galimas daiktas, kad I. Kozlovas nėra neteisus, rašydamas, kad streikas neįvykęs. Gal streikas įvyko, bet ne tuo metu, kada Chodakausko dvare gyveno V. Kap­sukas.

I. Kozlovas rašo, kad V. Kapsukas mokėsi Mintaujos gimnazijoje. Mūsų turimomis žiniomis, tai ne visai tiks­lu. V. Kapsukas tik gyveno Mintaujoje ir eksternu ren­gėsi laikyti egzaminus iš viso gimnazijos kurso. Vienu metu jis buvo padavęs prašymą priimti Mintaujos gimnazijon, bet dėl kratos ir arešto nebuvo priimtas. Min­taujoje V. Kapsuką žandarai du kartus krėtė, bet atsako­mybėn jis nebuvo patrauktas. Gal būt, surasime dar vie­ną kitą netikslią ar abejotiną detalę, bet patys įvykiai, pagrindiniai faktai neabejotinai visur aprašyti teisingai.

I. Kozlovas ne tik teisingai aprašo V. Kapsuko cha­rakterį, jo didvyrišką laikyseną Vladimiro katorgoje, jo begalinę meilę paprastiems darbo žmonėms. Jis teisin­gai parodo didelį V. Kapsuko patriotizmą. Prieš mūsų akis iškyla žmogus, karštai mylįs savo kraštą, gimtąją kalbą, lietuvių kultūrą, literatūrą ir mokąs šią meilę derinti su kova dėl internacionalinės darbininkų klasės vienybės, dėl pagrindinių darbo žmonių reikalų kovoje už socializmą.

I. Kozlovo atsiminimuose minimi kai kurie lietuvių rašytojų vardai, kuriais domėjosi tuo metu ir apie kuriuos pasakojo V. Kapsukas savo draugams. Visa tai atitinka ir papildo tai, ką mes iki šiol žinojome apie V. Kapsuko literatūrines pažiūras ir literatūrinį darbą caro kalėji­muose.

Nekalbėsime plačiai apie J. Biliūną. Yra žinoma, kad Vladimiro kalėjime V. Kapsukas parašė savo rašinį apie „Draugo“ organizaciją, o išėjęs iš kalėjimo, 1914 m. iš­spausdino dalį J. Biliūno monografijos, kurią užbaigė vė­liau. V. Kapsukas aukštai vertino ne tik šį savo jaunystės laikų draugą, bet jis taip pat gynė tas pačias realizmo tradicijas, kaip ir J. Biliūnas. Todėl V. Kapsukas visoke­riopai kėlė senutės Žemaitės kūrybą ir neigiamai vertino lietuviškojo dekadanso reiškinius. Pritardamas tam aukš­tam Žemaitės kūrybos vertinimui, kurio ji susilaukė iš J. Biliūno, V. Kapsukas ragino lietuvių rašytojus eiti pažangių realistinio meno tradicijų keliu. Jis kritikavo S. Čiurlionienės ir B. Sruogos (Homunculo) pasisakymus prieš realistinę lietuvių literatūrą. Jis rašo:

„Čiurlionienė skelbia, kad lietuvių dvasiai realizmas esąs visai svetimas ir kad ji turinti ieškotis kitų kelių, kad apsireiškus. Ir visokie Homunculai tariasi radę tuos kelius. Pirmiausia jie šaukia apie tautinę dailę, o rašy­tojus matuoja „lietuviškumo“ mastu. Saukia prieš „iš­glebusius“, iš svetur atvilktus namon principus, norint ir patys taip pat iš svetur juos velka. Kartu su rusų ir Vakarų Europos dekadentais jie laukan veja iš dailės pi­lietiškumus, tyčiojasi iš „džonpolitikų“ ir „skystojo ele­mento“ piliečių… Jie tariasi laisvi ir nepriklausomi esą, tuo tarpu šimtais ryšių yra surišti su vis labiau ir labiau išsigimstančia buržuazija; jų „lietuviškumas“— tai tikrai augančios lietuvių buržuazijos dvasios reiški­mas, kuri viską stengiasi nudažyti lietuviškumo spal­vomis.“[22]

Rašytojams, besižavintiems visokiais Vakarų dekadan­so „izmais“, V. Kapsukas primena: „… tiems, kurie sa­ko, jog realizmas visai svetimas esąs lietuvių dvasiai, reikėtų atsimint, kad iki šiol geriausi lietuvių raštijos veikalai priklausė realistams[23].

Galima surasti panašių tvirtinimų, kaip ir „Katorgo­je“, apie A. Mickevičiaus bei Maironio kūrybą. Aukštai A. Mickevičiaus kūrybą V. Kapsukas vertina „Caro ka­lėjimuos“, o J. Biliūno biografijoje J. Biliūno eilėraštį „Draugams“ lygina su A. Mickevičiaus „Ode jaunystei“.

Vladimiro kalėjime V. Kapsukas bandė rašyti apie „Aušros“ laikų grožinę lietuvių literatūrą. Jos apibūdi­nimą randame „Caro kalėjimuos“.

„Tai buvo neturtinga romantinė patriotinė (turimas galvoje buržuazinis patriotizmas.— Red. pastaba) lietu­vių poezija, atatinkanti tų laikų lietuvių smulkiai bur­žuazinės inteligentijos, moksleivijos ir pasiturinčių ūki­ninkų dvasiai“[24],— rašė ten V. Kapsukas.

Aišku, kad šioje neturtingoje literatūroje Maironis buvo didelė figūra. Todėl suprantamas tas dėmesys, kurį jam skyrė V. Kapsukas. Skaitydami V. Kapsuko straips­nius apie J. Janonį, randame tokių vietų, iš kurių matyti, kad V. Kapsukas, kaip ir J. Janonis, aukštai vertino tuos Maironio lyrinius kūrinius, kurių grožio netemdo nacio­nalistiniai ir klerikaliniai poeto prietarai.

„Katorga“—- ne tik didžiulės reikšmės praeities kovų dokumentas. Ji — meno kūrinys, rodąs revoliucionierių-marksistų charakterių tvirtumą ir kilnumą, jų ryšius su darbo žmonėmis, su partija, kurios vadovaujama mūsų liaudis dabar žengia į komunizmą. Paskiri knygos vaiz­dai neišdildomai įstringa į skaitytojo atmintį. Pakanka prisiminti tokį epizodą, kaip I. Kozlovo ir V. Kapsuko susipažinimas Vladimiro katorgos karceryje. Viskas pa­prasta, jokių pagražinimų, jokio tikrovės „kilninimo“, „aukštinimo“. Nėra jokių nepaprastų žodžių. Kasdieniš­kas kalėjimo tikrovės vaizdas. O kaip jis veikia skaity­tojo jausmus, kiek daug peno duoda jo širdžiai ir protui, kaip grūdina jo valią! Tokių vaizdų knygoje nemaža.

„Katorgos“ veikėjai gyvena nepaprastai sunkiose są­lygose, tačiau jie kupini nepalaužiamo optimizmo darbo žmonių revoliucine galia. Jie tokie pat optimistai, kaip M. Gorkio „Motinos“, N. Ostrovskio „Kaip grūdinosi plienas“ didvyriai. Ir tai nenuostabu. Optimistinė dvasia būdinga visai tarybinei literatūrai, aprašančiai didvy­riškos darbininkų klasės kovų dalyvius ir vadus.

Optimizmo kupina, bet sunkiausius laikus aprašanti „Katorga“ buvo sukurta didvyriškomis autoriaus pastan­gomis. Iki pat paskutinės mirties valandos tikėdamas gyvenimu, I. Kozlovas, galima sakyti, plėšte išplėšė „Ka­torgą“, kaip ir kai kuriuos kitus dar neištisai paskelbtus savo atsiminimus, iš mirties nagų. Tas sąlygas, kuriose buvo rašoma „Katorga“ ir kiti autoriaus priešmirtiniai darbai, vaizdžiai aprašo I. Kozlovo žmona, A. Smirnovą, savo atsiminimuose apie I. Kozlovą, kurie paskelbti lie­tuviškajame I. Kozlovo knygos „Gyvenimas — kova“ lei­dinyje.[24] Ten skaitytojas ras platesnį, nors toli gražu ne­pilną, I. Kozlovo gyvenimo aprašymą.

I. Kozlovas buvo daug dėl ko dėkingas V. Kapsukui. Kartu su A. Frunze V. Kapsukas neabejotinai buvo vie­nas tų žmonių, kurie įžiebė I. Koziovui mintį būti ne tik didvyrišku darbininkų klasės kovų dalyviu, bet ir ne ma­žiau pasišventusiu šių kovų metraštininku. Bėgdamas 1913 m. pabaigoje iš Sibiro, V. Kapsukas padėjo pabėgti iš ten ir I. Kozlovui. (Atbuvęs katorgą, I. Kozlovas tais pačiais 1913 m. buvo ištremtas į Sibirą.) Pirmojo pasau­linio karo metais I. Kozlovas susitiko su V. Kapsuku Švei­carijoje. Čia V. Kapsukas supažindino I. Kozlovą su V. Leninu. Sunkiais laikais gimusi dviejų revoliucionierių draugystė simbolizavo neišardomą dviejų tautų draugys­tę. Šiai draugystei I. Kozlovas ir V. Kapsukas buvo išti­kimi iki mirties.

Visa tai turint galvoje, mums pasidaro aišku, kodėl I. Kozlovas rūpinosi sukurti V. Kapsukui literatūrini pa­minklą, kodėl jo kovų metraščiuose kartu su kitomis kny­gomis atsirado tokia knyga kaip „Katorga“. „Katorgą“ I. Kozlovas rašė jau būdamas visiškai aklas ir beveik ne­sikeldamas iš patalo. Jis diktuodavo žmonai tada, kada leisdavo sunkios ligos, prieš mirti kankinusios rašytoją, kada po priepuolių atgaudavo sąmonę.

Pirmą kartą rusų kalba „Katorga“ buvo išspausdin­ta 1958—1959 m. laikraštyje „Sovietskaja Litva“. Ruoš­dama ši leidinį, A. Smirnovą sulygino I. Kozlovo prisimi­nimų medžiagą su lietuviškais šaltiniais ir padarė kai ku­riuos nežymius patikslinimus ir pataisymus.

„Katorga“ — naudinga ir reikalinga šių dienų lietuvių skaitytojui, ypač jaunuomenei, knyga. Ji primena mums didingas liaudies išsivadavimo kovų dienas, ji auklėja mūsų žmones proletarinio internacionalizmo, tautų drau­gystės dvasia, ji ragina mus negailėti jėgų kovai dėl vi­siškos komunizmo pergalės.

J. Zinkus


[1] Politiškasis streikas ir ramusis pasipriešinimas. „Darbi­ninkų balsas“, 1905 m., Nr. 4, 111 psl.
[2] Trečiasis Rusų SDD Partijos suvažiavimas. „Darbininkų balsas“, 1905 m., Nr. 6. 199 psl.
[3] Žr. Inteligentas-proletarijus, Proletarijaus laiškai, „Drau­gas“, 1904 m., Nr. 2, 82—87 psl. ir V. Kapsukas. Užmuštasis ir naujas vidaus reikalų ministeris, „Lietuva“, 1904 m. spalio 28 d.
[4] V. Kapsukas. Spaudą leidus, „Draugas“, 1904 m., Nr. 2, 56 psl.
[5] LKP CK Partarchyvas, 4182 f., 1 ap., 5 b., 57—59 1.
[6] J. Biliūnas. Raštai, II t. Vilnius, 1954, 404 psl.
[7] LKP CK Partarchyvas, 4182 f. 1 ap„ 5 b., 59 1.
[8] V. Kapsukas. Lietuvos aidas, „Draugas“, 1905 m., Nr. 4, 143 psl.
[9] Pirmutiniai darbininkų streikai. „Darbininką s“, 1905 m., Nr. 2—4, 95 psl.
[10] V. Kapsukas. Caro kalėjimuos, Brooklyn, N. Y., 1929 m., 258 psl.
[11] V. Kapsukas. Caro kalėjimuos, Brooklyn, N. Y., 1929 m., 258 psl.
[12] Pirmutiniai darbininkų streikai. „Darbininkas“, 1905 m., N r. 2—4, 92 psl.
[13] Pirmutiniai darbininkų streikai. „Darbininkas“, 1905 m., Nr. 2—4, 98 psl.
[14] „Tėvynės sargas“, 1900 m, Nr, 12.
[15] Lietuvių krikščionių demokratų susivienijimo programos pro­jektas. Sustatė kun. kanaunikas Jonas Maciulevičius (Maironis.— Red. pastaba), kun. Aleksandras Dambrauskas, kun. Pranciškus Bučys, „Draugija“. 1907 m., Nr. 1, 71 psl.
[16] V. Mickevičius-Kapsukas. Caro kalėjimuos. „Laisvės“ spauda, Brooklyn, N. Y., 1929, 5-6 psl.
[17] V. Mickevičius-Kapsukas. Caro kalėjimuos, 161 psl.
[18] V. Mickevičius-Kapsukas. Caro kalėjimuos, 235 psl.
[19] V. Mickevičius-Kapsukas. Caro kalėjimuos, 311-312 psl.
[20] V. Mickevičius-Kapsukas. Caro kalėjimuos, 311 psl.
[21] „Proletariatas“ — Lenkijos ir Lietuvos revoliucionie­rių partija, glaudžiai veikusi devintajame XIX a. dešimtmetyje su rusų narodovolcais. 1883 m. partija išleido lenkų ir lietuvių kal­bomis manifestą artojams, kuriame skelbė, kad „žemė turi priklau­syti artojams, fabrikai tiems, kurie juosp dirba“. Pirmasis „Prole­tariato“ partijos suvažiavimas įvyko 1883 m. sausio mėn. Vilniuje.
[22] V. Kapsukas. Jono Biliūno biografija. „Kovos“ spauda. Filadelfija, 1917 m., 85—86 psl.
[23] V. Kapsukas. Jono Biliūno biografija, 86 psl.
[24] V. Kapsukas. Caro kalėjimuos, 258 psl.
[25] I. Kozlovas. Gyvenimas – kova. Vilnius, 1959 m.